Novice

Dan borovnic 1012 

ponedeljek, 23. julij 2012 18:45:00

Vabimo vas v Občino Borovnica v času, ko nas grmi, posajeni na Ljubljanskem barju, najbolj razveseljujejo z okusnimi sadeži zrelih in mikavnih borovnic.

Od 27. do 29. julija 2011 bo Borovnica gostila vse, ki se bodo želeli sprostiti ob kulturnem, športnem in zabavnem programu, poseben čar pa ji bo ponovno vdahnil sejemski vrvež, na katerem bodo posebne pozornosti deležne modro vijolične jagode, ekološko pridelana hrana in izdelki domače obrti. Zanimanje obiskovalcev bo vzbujala čipkarska razstava in predstavitve društev, otroci pa bodo ustvarjali na delavnicah in uživali v predstavi čarovnika. V večernih urah bo sledila zaslužena zabava za vse okuse in vse generacije. Za vse tiste, ki na sejemski dan, v soboto 28. julija 2012, ne boste uspeli obiskati naše prireditve, pa bi se vseeno želeli posladkati s slastnimi ameriškimi borovnicami ali drugimi doma pridelanimi izdelki, bomo pripravili tržni dan borovniških pridelovalcev borovnic, društev in posameznikov tudi že en teden pred samo prireditvijo - v soboto 21. julija 2012 med 8.00 in 14.00. Pridite, zabavno bo pri nas in ne bo vam žal, da boste obiskali naš prelepi kraj!

VEČ O DNEVU BOROVNIC

Najdete nas tudi na Facebooku

INTERVJU - ANICA ILAR. LIPE 20, 1000 LJUBLJANA 

četrtek, 19. julij 2012 16:52:00

Maja letos, je pod okriljem projekta Vitalne krajine in v sodelovanju z občino Ig, potekala delavnica Kmetijstvo na Ljubljanskem barju, namenjena pogovoru o priložnostih pridelave na Ljubljanskem barju. Lokalni pridelovalci iz različnih področij Ljubljanskega barja in uspešni pridelovalci iz drugih območij, ter drugi strokovnjaki, so bili gostje delavnice.

Ena izmed gostij delavnice je bila tudi Anica Ilar.
Anica, vedno nasmejana belokranjka, je pred leti svojo majhno kmetijo poimenovala »Kmetija pri Anici«. Za njo pravi, da je specifična, majhna, a obdelovana z veliko ljubeznijo, veseljem in osebnim zadovoljstvom. Posebno zadovoljstvo in v ponos, je Anici njen zeliščni vrt. Vendar smo o zeliščih že govorili, danes se bomo posvetili pridelovanju zelenjave.
Anica Ilar je po poklicu tehnični risar. Z odhodom v pokoj se je intenzivno začela ukvarjati s svojim zelenjavnim in zeliščnim vrtom. Svojo kmetijo ima registrirano za kmetijsko dejavnost. Zelenjavo, ki jo pridela, porabi za domače potrebe, nekaj jo proda znancem, bivšim sodelavcem, njihovim prijateljem … in tako si širi krog prodaje. Svežo zelenjavo vam pripravi, ko jo potrebujete, oprano in lično pakirano, lahko vam jo tudi dostavi na dogovorjeno mesto. Vrt obdeluje v glavnem sama, saj ji je to v veselje in sprostitev. Mož ji pomaga takrat, ko je treba pokositi okolico pridelovalne površine, da njeno delo pride do izraza. Plevel puli vsak dan. Med zelenjavo ima zeliščni vrt. Lučnik, sveže cvetke – se trudi  pobirati pred vsemi drugimi obiskovalci vrta. Četudi pride zgodaj, so na lučniku že čebelice.

- Anica, kaj prideluješ in kje?
Na približno 3000m2 veliki površini, katera se nahaja takoj za našo hišo pridelujem zelenjavo, začinbe in zelišča. Imam tudi manjši nasad ribeza. Pri pridelavi zelenjave kolobarim in upoštevam dobre sosedske odnose mešanih posevkov. Največkrat pa pustim rastline rasti tam kjer same vzniknejo. Kar nekaj semen in sadik pridelam sama. Gnojim izključno s kompostom, katerega pridelam čez celo leto. Odlično mi uspevajo solate, bučke, fižol, blitva, zelje, radič. Vsako leto poskrbim za kakšno novost na vrtu. Letos je to CIKLANTERA. Spomladi nabiram regrat, čemaž, hmeljeve vršičke in na ta način popestrim ponudbo moje kmetije.
- Je zemlja tvoja, bi jo potrebovala več?
Zemlja je naša in več je ne potrebujem. Za moje načrte jo imam dovolj. Razširit želim samo zeliščni vrt, ker zelišča za lepo rast potrebujejo prostor. Ne smejo biti na tesnem s prostorm. Na račun zelenice, bom povečala zeliščni vrt.
- Se pridelovanje izplača?
Pri pridelavi zelenjave ne gledam samo skozi denar. Najpomembnejše mi je, da vem, da moja družina je zdravo in svežo zelenjavo. V veliko veselje mi je tudi, ko dobim od kupcev povratno informacijo »veš Anica danes smo pa imeli res izvrstno kosilo kar je pripisat samo tvoji res odlični in sveži zelenjavi«. Z evri ki prikapljajo si lahko privoščim kakšno strokovno ekskurzijo z društvom zeliščarjev Ljubljana, katerega sem tudi članica, pa še za kakšno strokovno knjigo ostane. Doma pridelana hrana veliko pripomore k družinskemu proračunu, zato mislim, da bi mogel vsak ki ima zemljo pridelat hrano za svoje potrebe, pa bi bilo manj jamranja kako je vse drago.
- Bi pridelovanje še razvila, če bi videla, da se pridelki in proizvodi dobro prodajajo?
Ne potrebujem, to imam za svoj hobi, zaslužim za dodatno izobraževanje, izlete  … ne potrebujem več.
- Kako tržiš svoje izdelke?
Prodajam stalnim strankam na domu ali pa jim po njihovi želji dostavim na njihov dom ali delovno mesto. Posebnost v moji ponudbi je očiščena, oprana in osušena solata, regrat, radič, motovilec tako, da je pripravljeno naravnost za v skledo in za na mizo.
- Boš letos sodelovala na barjanskih tržnicah?
Ja, seveda. Barjanskih tržnic se udeležujem. Ko sem se odločila, da bom obiskovala tržnice sem si v ta namen izdelala posebno obleko tako, da me kupci prepoznajo.
- Katere so tri dobre značilnosti pridelovanja na barju?
Če primerjam barjansko in belokranjsko zemljo, je barjanska zemlja lažja za obdelovanje, ker je bolj vlažna. Na Barju je zadosti vlage, da zalivanje ni potrebno. Prednost Barja je tudi bližina mesta in je pridelke lažje prodat.
- Katere so tri ovire za razvoj kmetijstva?
Ne vidim ovir za razvoj kmetijstva na barju. Mislim pa, da bi sajenje koruze bilo dobro malo zmanjšati in s tem bi malo manj onesnaževali podtalnico. 
- Ali po tvoji oceni obstaja za barje značilno kmetijstvo?
Konji. Mislim pa, da ovce in koze ne spadajo na barje, ker uničujejo avtohtono rastlinje do korenin. Živice morajo ostati na barju.
- Kateri pridelki so značilni za barje?
Ja, koruza je značilna za barje.
- Se strinjaš, da se z obdelovanjem ustvarja tudi značilna podoba kulturne krajine?
Ja, seveda se. Ker, če se ne obdeluje, se travniki in njive zaraščajo.
- Kaj bi spremenila na barju?
Če nekdo zaradi starosti, zdravstvenega stanja ali drugih razlogov, ne more več obdelovati oz. vzdrževati svoje parcele , bi jo moral dati nekomu v najem, da bi jo obdelal ali vsaj pokosil s tem bi preprečili zaraščanje in obdržali značilno pokrajino barja.

Ana, hvala za tvoj čas. Super si.

Pogovarjala sem se, Tadeja Vadnjal.
Fotografija: Nina Vadnjal
 

KOSCI IN GRABLJICE POZOR! 

sobota, 07. julij 2012 22:04:00

Kosci in grabljice se bodo pomerili za pokal Barja.

Tradicionalna kulturno-etnološka prireditev bo potekala 28. julija na dveh lokacijah v občini Borovnica. Tokratno tekmovanje je namenjeno predvsem ohranitvi travnikov in barja kot rezervata neokrnjene narave. V košnji in grabljenju se bo pomerilo skoraj 100 tekmovalcev iz sedmih barjanskih občin, poleg tekmovanja pa organizatorji pripravljajo tudi etnološka povorko s starodobnimi vpregami in prikazi iz kmečkega življenja. Tekmovanje bo od 12. ure dalje potekalo v naselju Brezovica pri Borovnici. Drugi del prireditve pa bo v sedišču Borovnice ob treh popoldan. Tam bo na ogled barjanska tržnica, izdelki drobne obrti, dobrote barjanskih gospodinj ter pridelki ekoloških kmetij. Zaključni del z razglasitvijo rezultatov je predviden ob 17. uri.

BARJANSKI ZABAVNO POUČNI ŽIV-ŽAV 2012  

petek, 06. julij 2012 17:50:00

Vreme je bilo organizatorjem naklonjeno, bilo je vroče, ampak še vedno bolje, kot da bi deževalo, ker bi v primeru dežja prireditev odpadla. Otroci, ki so komaj čakali, da se ohladijo s sladoledom Ljubljanskih mlekarn, so si morali brezplačno jahanje prislužiti z izdelkom enega izmed delavnic. Ko ti nekdo reče, ni potrebno plačati, ne verjameš. Pa vendar je bilo res.
Na vročo junijsko nedeljo, dan pred dnevom državnosti, 24.junija 2012, je bil v Lipah Zabavno poučni ŽIV ŽAV za otroke. Organizator in prireditelj NEPROFITNO DRUŠTVO MALI JEZDEC in moderatorja Stane iz L`ublane in Darja z Barja. Program se je začel ob 14.00 uri s predstavitvijo Podkrimskih harmonikarjev, sledil je nastop otroške folklorne skupine VIDOVO … in da vseh niti ne naštevam. Otroci in starši so lahko na delavnicah spoznali koliščarje, rastlinstvo in živalstvo na Barju, taborniško življenje, … Ogledali ste si lahko, kako se riše z usti ali kako se z nogo igra harmonika, če nimaš rok.
Predstavila se nam je Neja Zrimšek-Žiger s svojim angelskim glasom, plesna šola Aleksandra pa nas je naučila – kar se v plesnih šolah pač učijo – plesa.
V maneži so se otroci, majhni in tudi malo večji, naučili osnov jahanja, konjička pa so si lahko naredili na eni izmed delavnic. Gotovo se bo kdo spomnil tudi prijetnega vonja mete, kamilice, hmelja in ostalih zelišč iz zeliščne delavnice, ki jih najdemo na Ljubljanskem barju.
Tudi vonj palačink je  presenetil. In  razstava starodavnih orodij, ki si si jo lahko ogledal s palačinko v roki. In kdor je počakal do konca prireditve, si je lahko prislužil še kakšno nagrado.
Res je bilo poučno, zabavno in živahno, zato spodbuda organizatorjem velja tudi za naslednje leto.

ZELIŠČNA DELAVNICA - MOČVIRSKI OSLAD 

petek, 29. junij 2012 18:20:00

 

Pred kratkim je pri gospe Anici potekala delavnica o zelišćih.

Tokrat smo se spoznali s MOČVIRSKIM OSLADOM.

Več lahko v obširnem članku preberete TUKAJ!

OKROGLA MIZA IN PREDAVANJE »VEČ« na temo : » GORIČKI IN KOZJANSKI PARK - DOBRE PARKOVNE PRAKSE 

torek, 12. junij 2012 09:23:00

OKROGLA MIZA IN PREDAVANJE »VEČ« na temo : » GORIČKI IN KOZJANSKI PARK - DOBRE PARKOVNE PRAKSE

več informacij

Po delavnici Kmetijstvo na Ljubljanskem barju 

petek, 08. junij 2012 14:29:00

V sredo, 30. maja je župan občine Ig Janez Cimperman v občinski sejni sobi pozno v večer gostil kakšnih petdeset udeležencev delavnice z naslovom Kmetijstvo na Ljubljanskem barju. Delavnica je potekala v okviru mednarodnega projekta Vitalne krajine s katerim projektna skupina podjetja LUZ, d.d. že drugo leto opozarja na vrednost krajine Ljubljanskega barja in na pomen ljudi, prebivalcev, lastnikov zemljišč, pridelovalcev in drugih uporabnikov prostora za ohranjanje in razvoj te kulturne krajine. Ključni cilj projekta je zbujati zanimanje lokalnih deležnikov za kulturno krajino Ljubljanskega barja, širiti znanje o poreklu in značilnostih te krajine in razvijati razvojna pričakovanja, projekte in produkte, ki lahko prispevajo k skladnemu razvoju krajine. Ena izmed ambicij projekta je tudi povezovati lokalne deležnike in s tem premagovati razvojne razlike in meje, v glavah, med občinami in na papirju.

 

Delo na območju Ljubljanskega barja poteka pod naslovom Ljubljansko barje - moj navdih in se letos osredotoča na kmetijstvo z namenom sporočati, da naravnim danostim prilagojeno kmetijstvo na barju že desetletja ključno prispeva k družbenemu, okoljskemu in gospodarskemu razvoju tega območja kot tudi k prepoznavni identiteti barjanske krajine zaradi česar je zelo pomembno, da ljudje pri pridelovanju vztrajajo. Svoje k temu prispeva tako spodbujanje kmetov, da se pridelovanje izplača kot ponujanje priložnosti in pogojev za lokalno trženje ter tudi promoviranje pridelkov z barja k čemur skuša svoje prispevati tudi projekt Ljubljansko barje – moj navdih. Med drugim tudi tako, da projektna internetna stran www.visitbarje.si ponuja ljudem možnost, da samostojno ali s pomočjo urednika vsak zainteresirani posreduje podatke o tem kaj in kje ponuja ter doda svoje povezave.

koledarček tržnic

Na Igu je tako v sredo poleg posebej povabljenih gostov, pridelovalcev iz vseh barjanskih občin na pogovor o priložnostih, ki jih predstavlja kmetijstvo na barju prišlo še nekaj drugih pridelovalcev in prebivalcev, predstavnikov občin, ministrstva za kmetijstvo in okolje, Krajinskega parka Ljubljansko barje in posameznih zainteresiranih strokovnjakov.

Prijetno polno dvorano udeležencev dogodka, ki je bil namenjen promoviranju obdelovanja Ljubljanskega barja in spodbujanju pridelave zdrave hrane s prepoznavno identiteto, so polni dve uri polnile zgodbe pridelovalcev in odzivi več kot zainteresiranih gostov. Ključno sporočilo delavnice je moč strniti v prepričanje, da je pridelovanje na barju možno, da se da s pridelavo tudi zaslužiti. Posamezne zgodbe vsaka na svoj način pričajo o tem, da se vztrajnost, znanje in spoštovanje narave pridelovalcem obrestujeta. Udeleženci so se strinjali in da je za boljše učinke nujno ponuditi pridelovalcem več priložnosti za trženje in so zato pozdravili organizacijo več tržnih dogodkov na območju barja. Med pripravami na delavnico so organizatorji namreč praktično pri vseh sedmih barjanskih izvedeli, da se potrebe po lokalnem trženju pridelkov zavedajo in zato načrtujejo posamezne tržne dneve kot so: Dan borovnic in Borovniški sejem, Ižanski sejem, Jesenska tržnica v Črni vasi pri Ljubljani in Kmečka tržnica pod Ruskovim kozolcem kot tudi ureditev prostora za sezonsko in celoletno trženje na Igu in Vrhniki.

 

Udeleženci so se po koncu organizirane razprave zadržali še v živahnem klepetu ob pecivu, ki ga je prispevalo Društvo žena in deklet na podeželju Ig in dobri pitni vodi z Iga. Gostje dogodka so domov odšli z nakupovalno torbo Ljubljansko barje moj navdih, kakršne bodo letos kupcem ob različnih tržnih priložnostih delili pridelovalci z Ljubljanskega barja in tako širili glas o tem, da je Ljubljansko barje rodoviten vir zdrave hrane.

zemljevid tržnic

 na delavnici

delavnica

TRETJE SREČANJE MOROSTARK NA KMETIJI PRI ANICI 

četrtek, 07. junij 2012 09:53:00

Predstavnica Društva zeliščarjev Ljubljana, gospa Romana TIHELJN, nam bo povedala vse o

MOČVIRSKEM OSLADU (Filipendula ulmaria), potem pa ga bomo še nabrale.

Ogledale si bomo še zeliščni vrt pri Anici, se sprehodile po bližnjem travniku, izvedele vse o močvirskem osladu in še kaj o mnogih drugih zdravilnih zeliščih, ki nas obdajajo in jih mogoče še ne poznamo.

Več informacij

BARJANSKA NOČ 

sreda, 06. junij 2012 08:57:00

Turistično društvo Barje prireja v soboto, 23. junija 2012, ob 19. uri tradicionalno BARJANSKO NOČ.

Za glasbo in ples bodo poskrbeli PODKRIMSKI FALOTJE.

 

PLAKAT

OTROŠKE BARJANSKE ŽABARIJE 

torek, 05. junij 2012 18:22:00

Turistično društvo Barje v soboto 23. Junija od 10.00 -13.00 organizira Otroške barjanske žabarije

Dobimo se na križišču Ižanske in Peruzzijeve ceste, na Ižanski cesti 303.

Za neponovljivo zabavo bodo poskrbeli animatorji iz Hiše zabave za otroke Pustotnik, pevka in glasbenica Andreja Zupančič, Društvo mali jezdec ter člani Turističnega društva Barje

Letak1

Stran 3 od 6 << < 1 2 3 4 5 6 > >>
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.