Novice

Uvodni pozdrav 

petek, 16. marec 2012 18:11:00

S prebujanjem pomladi in Gregorjevim, smo se prebudili tudi novi uredniki spletne strani VisitBarje.si. Kaj bomo delali? Imamo nalogo, da prebudimo še ostale deležnike in poskušamo vzpostaviti stik z obstoječimi lokalnimi institucijami in posamezniki, ki bi lahko na portal prispevali različne vsebine. 

Trudili se bomo kar najbolj redno objavljati novice o dogodkih, ki se bodo dogajali v naši okolici, poročali o zanimivih pojavih v naši okolici in za vas iskali novice od doma in drugod. Dobrodošla bo tudi vsaka vaša informacija, obvestilo o novem  ponudniku, fotografije ali reportaže vašega dela … kontaktirajte nas in objavili bomo vaš prispevek.

 

Želimo, da VisitBarje postane naš portal, portal za obveščanje, druženje, novice, informacije in še kaj...

 

Vaši uredniki,

Žiga, Tadeja in Janez

 

Info@visitbarje.si

 

Vabilo: Ženski pevski zbor Barje prireja svoj prvi celovečerni koncert narodnih pesmi 

petek, 16. marec 2012 08:34:00

Kulturno prosvetno društvo Barje vabi na koncert, ki bo v petek, 16. marca 2012 ob 19.00uri v dvorani Konservatorija za glasbo in balet, Ljubljana, Ižanska cesta 12. Na koncert vabijo vse krajane in ljubitelje narodnih pesmi. Vstop je prost.

VABILO: Lokalni obnovljivi viri kot temelj trajnostne​ga razvoja 

ponedeljek, 12. marec 2012 09:00:00

V okviru projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse, vas Umanotera 20. marca vabi na predstavitev in ogled

Lokalni obnovljivi viri kot temelj trajnostnega razvoja

 

  • Ekopark Hartberg je primer okoljevarstvene lokalne skupnosti, ki je ustvarila pogoje za trajnostno delovanje javnih služb, povezavo raziskovalnih institucij z industrijo in javno promocijo tehnologij OVE in URE.
  • V Centru predelave lesa HIZ Zeltweg ustvarjajo delovna mesta na podeželju. Lokalno surovino les z malo energije predelajo v izdelke z najvišjo dodano vrednostjo, ki v desetletjih uporabe skladiščijo CO2.


 

Kako jim je uspelo?

Sosednja Avstrija je vzorčni primer izkoriščanja naravnih danosti in priložnosti, ki jih te prinašajo. Vabimo vas, da spoznate Ekopark Hartberg in Center predelave lesa HIZ Zeltweg.

KDAJ: torek, 20. marec 2012 od 6.30 do 21.00
KJE: EKO Ökopark Hartberg, Hartberg in Holzinnovationszentrum GmbH, Zeltweg, Avstrija

 


Predstavitev je namenjena predstavnikom občin in resornih ministrstev (pristojnih za gospodarstvo, energetiko in gozdarstvo), podjetjem s področij predelave lesa, oblikovanja, arhitekture, obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije ter regionalnim razvojnim in energetskim agencijam. Projekt poteka v okviru partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo, Vlado Republike Slovenije in Evropskim parlamentom.

 

Udeležba s prevozom iz Ljubljane, kosilom in prigrizkom je brezplačna. Vse podrobnosti v vabilu (tudi v prilogi), prijave so obvezne, prijavite se lahko tukaj.

 

Dodatne informacije so na voljo pri Nini Tome na 05 907 13 34 in nina.tome@umanotera.org

Zeliščarka na obisku v OŠ Bičevje 

ponedeljek, 19. december 2011 11:10:00

Zeliščarka Anica Ilar, ki je v poletnem času gostila delavnico Ljubljansko barje-moj navdih mednarodnega projekta Vitalne krajine, je aktivna v različnih dejavnostih, povezanih z zelišči na območju Ljubljanskega barja. V mesecu novembru je bila povabljena na osnovno šolo Bičevje v okviru akcije "Tradicionalni zajtrk v slovenske šole in vrtce". Anica je osnovnošolce prve triade seznanila z različnimi zelišči za pripravo zdravih in okusnih čajev. Pripravljene čaje jim je tudi ponudila.

   

Iščemo urednika portala www.visitbarje.si! 

sreda, 30. november 2011 10:48:00

Spletni portal www.visitbarje.si je delovno orodje, ki bo v prihodnjem letu na voljo uporabnikom in obiskovalcem Ljubljanskega barja zato, da se neobremenjeno spoznavajo in povezujejo in tako prispevajo k razvoju območja v skladu z njegovimi kulturnimi in naravnimi vrednotami. Portal je produkt mednarodnega projekta Vitalne krajine in ne konkurira nobeni od obstoječih elektronskih tematskih platform, ki na območju že delujejo, ampak se ponuja kot inovativna osnova za neobremenjeno spoznavanje, sodelovanje in usklajevanje lokalnih prebivalcev, dogodkov in programov. Zasnovo portala in načine uporabe bo v času projekta možno prilagajati dejanskim željam in potrebam uporabnikov, njegova organizacijska zasnova pa omogoča ohranitev in javno rabo vsebin tudi po koncu projekta Vitalne krajine.

Portal www.visitbarje.si je namenjen povezovanju prebivalcev, obiskovalcev in društev ter usklajevanju in povezovanju programov in dogodkov s širšega območja Ljubljanskega barja. Ponuja možnosti za učinkovito zbiranje podatkov in informacij ter za njihovo povezovanje v skupno ponudbo. Portal omogoča in podpira tako oblikovanje spletne skupnosti kot tudi organizacijo lokalne razvojne skupnosti, ki se lahko razvije skozi učinkovito komunikacijo med uporabniki. 

S koncem leta začenjamo s promocijskimi in drugimi aktivnostmi, ki bodo na naslov www.visitbarje.si pritegnile čim več zainteresiranih uporabnikov. K sodelovanju zato vabimo urednico ali urednika portala www.visitbarje.si, ki izpolnjuje naslednje pogoje: 
 
- se navdušeno loteva komunikacij preko sodobnih interaktivnih medijev,
- pozna, spoštuje in ceni kulturno krajino Ljubljanskega barja z vsemi njenimi sestavinami,
- dobro pozna prostorske, družbene in druge vrste razmer na območju Ljubljanskega barja.

Od urednice ali urednika portala se pričakuje elektronsko in klasično sodelovanje z uporabniki:

- vsaj dva krat tedenska osvežitev novic in dogodkov,
-  sprotno urejanje komentarjev in foruma,
- tehnična in vsebinska pomoč uporabnikom,

ter sodelovanje s projektno ekipo:

- udeležba na sestankih in drugih dogodkih,
- aktivno sodelovanje pri promociji portala.

Prijave zainteresiranih zbiramo na naslov vitalne.krajine@luz.si do petka, 23.12.2011. V prijavi vas prosimo, da se predstavite in nam pojasnite svoj interes za delo ter vaše morebitne predloge in vizije, povezane s portalom, projektom Vitalne krajine ali z Ljubljanskim barjem. Naš odziv vam bomo sporočili v začetku leta 2012.

Delo urednika bo simbolično financirano. 

Srečno! 

Za projektno skupino LUZ, d.d., Ana Cerk.

 

Zimski Cvetumet Copratorij 

ponedeljek, 21. november 2011 08:44:00

Prva celostna šola naravne kozmetike v organizaciji KED Smetumet.

December 2011- Marec 2012 v Ljubljani.

Vsako prvo in tretjo soboto v mesecu. Spoznavanje materialov in tehnik. Izdelava pripravkov.

Uvodno predavanje o naravni kozmetiki bo potekalo v petek, 25. novembra 2011 ob 17h v Smetumet ZIBKI na Celovški 53 v Ljubljani. Vstop je prost.

Čas je, da galantno odklonimo nekvalitetno kozmetiko! Kaj vsebujejo izdelki, ki mirno ždijo na policah trgovin tudi po več let? Frakcije nafte, konzervanse, barvila, sredstva za penjenje, emulgatorje, umetne dišave in podobno. Nič koži prijetnega, kajne?  Gonilo neobrzdanega potrošništva je dobiček, zato v večini kozmetičnih izdelkov ne boste našli kvalitetnih naravnih sestavin, ki dobro denejo koži in planetu. Predrage so in premalo obstojne. Mnogo problemov s kožo pravzaprav izvira iz uporabe nekvalitetnih izdelkov. več kozmeticni_copratorij_PROGRAM.pdf

 

 

ŽenskA od Ž do A 

sreda, 16. november 2011 10:24:00

Skupni projekt občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Mestne občine Ljubljana, Škofljice in Ig, ki združeno delujejo v okviru programa LEADER in Lokalne akcijske skupine (LAS) Sožitje med mestom in podeželjem

Prisrčno vabiljeni na predstavitev projektnih idej, ki so jih razvile z ženami  v času skupnega dela in v okviru projekta ŽenskA od Ž do A.

Predstavitev bo potekala na Igu v nedeljo, 20. novembra 2011 ob 16.00h -  v veliki dvorani OŠ Ig.

Seznanile vas bodo s potekom projekta, predstavile različne ideje, ki so se porodile po posameznih občinah in predstavili tiste, ki so jih izbrale kot vodilne in jih je možno zelo konkretno in v realnem času tudi realizirati v vsaki občini posebej.  Prepričane so, da so izbrane ideje dovolj zanimive za vse: za vsak kraj, za žene in širšo skupnost v vseh občinah, ki sodelujejo v projektu in v katerih udeležene žene živijo in delujejo. Nakazale bodo možnosti uresničitve projektnih  idej in cilje, ki jih z njimi želimo doseči. Pri tem pa tudi nakazale možnosti, kako lahko z dobro idejo, z združevanjem znanja in njegovim prenosom na druge, pomagamo kraju in ljudem. Ob vsem tem pa seveda pokazale na možnost črpanja sredstev iz EU, ki jih s temi projekti lahko pripeljemo  na naše podeželje.

»Če hočemo ohraniti podeželje, potem pomagajmo, da bo ostala na podeželju žena; če bo ostala tam ona, bo ostal tudi mož. Če bosta na podeželju ostala mož in žena, potem bo tam družina, bodo tudi mladi, potem bo tam tudi življenje. In kjer je življenje – tam je tudi prihodnost!«

Vesele bodo vaše prisotnosti na predstavitvi, vaše nadaljnje podpore pri zastavljenih ciljih in seveda:

Na veselo druženje! Pričakujejo vas z veseljem!

 

Zaradi boljše organizacije pa vas prijazno prosijo za potrditev vaše prisotnosti na enega od spodnjih kontaktov.

Vodji projekta: Nevenka Marija  Kovač, 031/ 872 327, e-mail: kovac.nevenka@gmail.com, Maruška Markovčič, 031/ 278 489, e-mail: maruska.markovcic@gmail.com

 

Otroci poleteli z balonom nad Ljubljanskim barjem 

ponedeljek, 14. november 2011 08:30:00

 

V nedeljo, 13.11. so nad Barjem s pilotom Avijem Šornom poleteli nagrajenci poletnega filmskega natečaja Ljubljansko barje-moj navdih. Vsi skupaj so najprej spremljali pripravo balona za vzlet na travniku blizu Podpeškega jezera, nato pa so Jan Bešlagič, Janja Gornik, Tajda Hladnik, Ana Matos, Živa Nikšič in Katja Pleško kot prva skupina leteli  do spomenika ob Podpeški cesti med Notranjimi Goricami in Podpečjo. Tam je balon začasno pristal in skupini nagrajencev sta se v košari izmenjali. Druga skupina (Tajda Hladnik, Ema in Erik Ilar, Kancijan in Krištof Kogovšek, Živa Košir, Nika Predalič, Jan Trček ter Nika, Nina in Maks Vadnjal) je nato letela do Bevk, kjer jih je že pričakala balonarska ekipa in starši. Nagrajenci so po poletu ekipi s skupnimi močmi pomagali pospraviti balon in si živahno izmenjevali vtise o poletu.

   

otroci pomagali po poletu pospravljati balon                                                   zbrani nagrajeni otroci po poletu z balonom

 

 

Kmečka tržnica pod Ruskovim kozolcem 

četrtek, 10. november 2011 15:35:00

Vabljeni na kmečko tržnico, ki bo dne 3.12.2011 od 9.00 do 13.00 ure pod Ruskovim kozolcem na Klancu.

PRODAJA DOMAČIH DOBROT

Na tržnici se bodo predstavili različni pridelovalci in proizvajalci s svojimi izdelki in pridelki: suho mesnati izdelki, mlečni izdelki, med, lončene posode, domača moka, pecivo, zelišča, suha roba, sadje, zelenjava in še mnogo drugih dobrin.

PROGRAM

V okviru tržnice bo Občina Škofljica predstavila projekt »ŽENSKA OD Ž DO A« na katerem bo sodelovalo društvo 2002 z delavnicami za otroke od 10. do 11. ure. Osnovna šola in vrtec Škofljica se bosta predstavila s kulturnim programom med 11. In 11.30, v naslednje pol ure pa bodo tržnico popestrile »Čotove pevke«, glasbenice, umetnice ……

Na stojnicah boste lahko našli ponudbo TD Lavrica in Aktiva podeželskih žena Občine Škofljica, Društva upokojencev Škofljica in žensk posameznic s svojimi unikatnimi izdelki.

 

Vsi, ki bi želeli kakorkoli sodelovati pri ponudbi, pokličite na telefon: 040258-907, Marjan in Mateja Čučkin.

Vljudno vabljeni!

 

Ambasadorki barja prirejata delavnico za otroke 

petek, 28. oktober 2011 07:26:00

 

Ambasadorki barja in zeliščarici Ana Ilar in Tadeja Vadnjal v soboto, 29. oktobra 2011 ob 10.00 uri, organizirata delavnico za otroke, kjer si bodo otroci lahko izdelali zeliščne vrečke in jih poslikali z naravnimi barvili.

Delavnica se bo odvijala v sklopu Jesenske tržnice na barju, ki bo potekala isti dan med 9.00 in 15.00 uro na Ižanski 303, Sejmiški prostor ob Peruzzijevi cesti, na križišču z Ižansko cesto. Prodajalo se bo lokalne kmetijske pridelke, buče, sladke dobrote, čaje, zelišča, ipd.

Predstavljeni bodo tudi rezultati projekta LEADER LAS občin Grosuplje, Ig, Ivančna Gorica, Škofljica in MOL– Ženska od Ž do A. Ob 10.30 uri bo predavanje na temo uporabe in vrst buč ter degustacija bučnega olja s predstavitvijo stiskanja (Ana Ogorelec – Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana).

 

   

Stran 5 od 6 << < 1 2 3 4 5 6 > >>
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.