Novice

Srečanje ambasadorjev Ljubljanskega barja 

torek, 11. oktober 2011 23:19:00

 

V petek, 14. oktobra ob 16.00, vas vabimo na srečanje Ambasadorjev barja, v dvorano osnovne šole Borovnica na Ljubljanskem barju.

Dogodek prirejamo ob zaključku aktivnosti, ki so na Ljubljanskem barju  letos poleti potekale v okviru mednarodnega projekta Vitalne krajine/Vital Landscapes pod naslovom »Barje-moj navdih«.

S projektom »Ljubljansko barje-moj navdih« smo odšli na teren in med ljudi. Letos poleti je skupina mladih raziskovala dejavnosti, ki izvirajo iz Ljubljanskega barja, pripravljala internetni portal www.visitbarje.si, snemala promocijske filme in v sodelovanju z rokodelci in pridelovalci z barja ustvarjala nove izdelke. Ljudje z barja so povezali svoja znanja in veščine s tistimi, ki nas barje navdihuje in izdelali smo prve nove izdelke, ki izvirajo iz Ljubljanskega barja. Mladi in starejši, domačini in gostje smo postali »Ambasadorji barja«.

Pridružite se nam in postanite Ambasadorji Ljubljanskega barja! Skupaj bomo razglasili zmagovalca otroškega filmskega natečaja, predvajali bomo novi promocijski film o kulturni krajini ljubljanskega barja in vas povabili k pogovoru o možnostih za ustvarjanje novih produktov lokalnega izvora. Poleg sodelavcev projektne skupine »Barje moj navdih« se nam bo s kratkim predavanjem o trženju krajine pridružil prof. dr. Mihael Kline iz Fakultete za družbene vede,  s primeri dobre prakse pa Gregor Danev z Zavoda za varstvo narave Republike Slovenije in Marko Slapnik iz Krajinskega parka Logarska dolina.

Veseli bomo, če se nam boste lahko pridružili. Druženje bomo predvidoma zaključili ob 19-i uri.

Lep pozdrav,

Maja Simoneti

 

Podroben program dogodka

Kontakt: Ana Cerk, t: 360 24 73, e-mail: ana.cerk@luz.si

Več o projektu: http://www.vital-landscapes.eu/

Oživimo krajino: Mednarodna konferenca projekta Vitalne krajine 

četrtek, 22. september 2011 15:17:00

V Ljubljani bo 22. septembra 2011 celodnevna mednarodna konferenca projekta Vital Ladscapes – Vitalne krajine. Konferenca bo namenjena razpravi o razvojnih priložnostih, ki izvirajo iz krajine in o tem, kako je možno te priložnosti izkoriščati in sočasno razvijati tudi kulturno vrednost krajine s pomočjo mednarodnega sodelovanja ter evropskih sredstev in programov. Kulturna vrednost krajine je namreč tista, ki povečuje zanimanje različnih deležnikov za spremembe in razvoj krajine in je tudi razlog za njeno varstvo in ambicije v zvezi s prihodnjim razvojem.

Konferenca Oživimo krajino, bo potekala v treh delih in se zaključila z okroglo mizo. Po uvodnih pozdravih bosta vzdušje ogrela profesor dr. Ivan Marušič s polemično razpravo o varstvu in razvoju krajine in Maguelonne Déjeant-Pons, predsedujoča oddelku za prostorsko planiranje in krajino pri Svetu Evrope, ki bo spregovorila o izvajanju evropske krajinske konvencije. Sledil bo sklop nastopov: Krajina kot razvojni potencial, v katerem bo dr. Miro Kline s Fakultete za družbene vede spregovoril o krajini kot blagovni znamki, nato pa  bodo poleg vizije razvoja krajinskega parka Ljubljansko barje, predstavljene dejavnosti projekta Barje moj navdih, ki je v okviru projekta Vital Landscapes stekel poleti na Ljubljanskem barju. V sklopu nastopov Podporni mehanizmi za razvoj krajine, bo dr. Gernot Stöglehner z Univerze BOKU na Dunaju spregovoril o orodjih za sodelovanje pri razvoju krajine, dr. Gerhard Ermischer bo predstavil prizadevanja organizacije Civilscape za vključevanje civilne družbe v razvoj krajine in dr. Burkhardt Kolbmüller bo podal pregled razpoložljivih evropskih ukrepov za uresničevanje ciljev Evropske konvencije o krajini.

Okroglo mizo bo vodila Margarita Jančič z Ministrstva za okolje in prostor. K besedi bodo poleg tujih gostov povabljeni še: dr. Davorin Gazvoda, prodekan za krajinsko arhitekturo  z Univerze v Ljubljani, Blanka Bartol z Ministrstva za okolje in prostor, dr. Boštjan Kos z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Barbara Mlakar z Ministrstva za kulturo in Liljana Drevenšek z Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije. Skupaj  s poslušalci bodo razpravljali o tem, kako je možno učinkovito podpirati razvoj krajine s sredstvi evropskega kohezijskega programa in katere naj bi bile v smislu ocene stanja in potreb glavne prioritete v prihodnjem razvojnem obdobju programa.

 

Udeležba na konferenci je brezplačna. Potrebna je predhodna prijava.

Prijave do zasedbe mest sprejema: klara.sulic@luz.si

Filmski natečaj na temo kulturne krajine ljubljanskega barja 

petek, 01. julij 2011 16:06:00

LUZ, d.d., slovenski partner v projektu Vitalne krajine, razpisuje filmski natečaj na temo kulturne krajine Ljubljanskega barja, rok za oddajo je 20. julij.

Stran 6 od 6 << < 1 2 3 4 5 6
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.