INTERVJU: NUŠA URBANČIČ, Gornja pot 14, Brezovica

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (9)
  • Komentarji (0)
torek, 07. avgust 2012 16:33:00

Ko sem se odpravljal od doma proti Brezovici, sem imel v glavi vedenje, da gospa dela testenine in da mi je ob prvem bežnem snidenju delovala zelo energično. Po kratkih težavah pri orientiranju po Brezovici sem zapeljal na zelen dovoz, kjer me je pospremila tabla: Prodaja jajc - nadaljevanje poti v zeleno okolico hiše in širok nasmeh gospe, sta potrdila da sem prišel na pravo mesto. Gospa Nuša Urbančič me je pričakala z energijo in žarom, ki ga ne vidiš niti pri mladostnikih, kaj šele pri nekom, ki je že v "penzionu". Vem zakaj... Njene prve besede so bile:" Pravkar sem z njive. Sem pobirala fižol." In to je tisto, kar daje energijo - užitek pri stiku z zemljo!

Najin pogovor je kaj hitro stekel, več o tem, kaj nam je povedala, pa si preberite:

  • kaj pridelujete in kje?

 Naš glavni produkt so jajca. Imamo 100 kokoši nesnic, seveda pa zraven še kar nekaj drugih stvari. Pridelujemo koruzo, saj jo potrebujemo za pitanje kokoši, veliko imamo zelenjave (od krompirja, fižola, do čebule). Iz jajc pripravljam testenine in imam certifikat za peko peciva. Pri nas so tudi ovce in pa poniji – te so namenjeni božanju...

  •  je zemlja vaša in ali bi jo potrebovali več?

 Ja, hektar in pol je našega – ostalo pa imamo v najemu. Več zemlje v danih razmerah ne potrebujemo, saj sva z možem sama in že zavoljo tega ne bi šlo.

  •  se pridelovanje izplača?

Se! Absolutno! Finančno je nekaj za  zraven, a bistveno je to, da me osrečuje. Teden ni popoln, če v soboto ne grem na tržnico prodajat – to me najbolj radosti in poplača vse ure dela.

  •  ali pridelovanje priporočate?

Sigurno. Kot prvo – veš, kaj ješ, zraven pa se še rekreiraš, se pravi skrbiš za zdravje. To pa tudi nekaj šteje!

  •  bi vaše pridelovanje še razvili, če bi videli, da se pridelki in proizvodi dobro prodajajo?

Zdaj? Ne, zdaj ne... smo prestari – če bi bila mlajša, pa bi o temu razmislila.

  •  kako tržite svoje pridelke?

Večino prodam stalnim odjemalcem – bodisi doma, bodisi na tržnici. Za redne stranke imamo tudi razvoz, sicer pa so jajčka na voljo vedno, ob vsaki uri, vsak dan. Pri širjenju informacij o ponudbi mi pomagajo tudi Vrhniške kmečke ženske in Društvo ovčerejcev.

  •  vas zanima povezovanje z drugimi pridelovalci?

Ja, saj povezave že obstajajo. Tako preko že omenjenega društva žena, pradvsem pa na tržnici.

  •  ali boste letos sodelovali na barjanskih tržnicah?

Ah, bi... Z veseljem – ampak, če bodo ob sobotah, bom šla raje na Vič na moje staro mesto na tržnici.

  •  katere so tri dobre značilnosti pridelovanja na barju?

 Predvsem to, da se suša ne pozna tako, kot se drugje. Izpostavim lahko še velik pridelek (vsaj koruza in čebula, ki ju najbolje poznam) in prhko zemljo.

  •  katere so tri ovire za razvoj kmetijstva / pridelovanja?

Tri? Tri ne bodo šle. Mogoče le jesenske poplave, saj prinesejo plevel in imamo zato  potem težave...

  • ali po vaši oceni obstaja za barje značilno kmetijstvo?

Bolj poljedelstvo, kot živinoreja. Pri nas je boljša paša v bregu (v hribu), zato se na mahu bolj sadi, pase pa v hrib. Mogoče pa je na drugih koncih barja drugače.

  • kateri pridelki so značilni za barje?

Definitivno koruza, čeprav, tako kot pri nas, kolobarimo s krompirjem, ampak koruza je tista, ki ji barje ne more do živega in se zato največ sadi.

  •  se strinjate, da se z obdelovanjem ustvarja tudi značilna podoba kulturne krajine?

Sigurno! Je lepo, ko se pelješ mimo, ko raste vse živo, od krompirja do koruze, vmes je drevje. Ne pa tako kot v Avstriji – tam ni nič...

 

Gospa Nuša je že nekaj časa prisotna na tedenskih tržnicah na Viču, kjer prodaja jajčka in zelenjavo (če se zmenite, lahko dobite tudi jagenjčka), za stalne in poznane stranke tudi vlaga zelenjavo in to vse s takim žarom in zanosom, da sigurno še bolje tekne. Je tudi prava enciklopedija receptov in drobnih učenosti, ki jih ne drži zase - z veseljem jih deli, zato, če jo srečate, ali pa če jo poiščete - ne bo vam žal!

Sam sem se v teh 2 urah, kolikor sem jih preživel z gospo (za kar se ji še enkrat zahvaljujem) veliko naučil. Celo prvič sem videl avtomat za prodajo jajčk - tako da delim še z vami - pri gospe so jajčka na voljo 24/7 oz. vedno, pa še pozvoniti ni treba... Gospa Nuša, hvala za družbo, nasvete in jajčka!

 

Pogovarjal sem se: Žiga Munda

Komentarji na to objavo so zaprti.
Vital landscapes Centralna evropa LUZ, d.d.