Na delavnici Kmetijstvo na Ljubljanskem barju na Igu je sodelovala tudi Marija Suhadolnik, ki skupaj z družino prideluje ameriške borovnice.
Na kmetiji Pri Ljubljanščevih, kot se “po domače” reče se ukvarjajo izključno z borovnicami. Ker je gojenje borovnic specifična panoga, kjer je delo potrebno skozi celo leto in ga ni mogoče opraviti strojno, je tudi njihov pristop in vedenje raslo skozi leta – ne gospodar, ne gospodarica nimata kmetijske izobrazbe, a veliko znanja.
Čeprav smo sredi polne sezone dehtečih sadežev in je dela največ, si je ga. Marija prijazno vzela čas in odgovorila na nekaj naših vprašanj…
![Kmetija pri Ljubljanščevih](/Data/Sites/1/ljubljanščevi/img870.jpg)
Pridelujemo borovnice, na barju, po borovniško “na mahu”, v bližini Bistre.
- Je zemlja vaša, bi jo potrebovali več, bi jo želeli najeti?
Večji del je naš, a imamo tudi najeto. Potrebovali? Da, če bi imeli kakšno roko več pri hiši…
Da, sedaj se – v letih smo postavili ustaljeno prakso in urejeno prodajo.
- Ali pridelovanje priporočate?
Da in ne! Če so finance in znanje, potem da, drugače raje ne…
- Bi vaše pridelovanje še razvili, če bi videli, da se pridelki in proizvodi dobro prodajajo?
Da, bi – a se takoj pojavi vprašanje delovne sile.
- Kako tržite svoje pridelke?
Večinoma prodajamo doma. Tekom 15 let se je vzpostavila “blagovna znamka” in mreža odjemalcev – poleg tega 2krat tedensko peljemo v razvoz. Predvsem pa gre za ustno izročilo – to največ pripomore.
- Vas zanima povezovanje z drugimi pridelovalci?
Dejansko povezave že obstajajo. Pridelujemo praktično na isti lokaciji, tako da se poznamo in si pomagamo. Pri pridelavi si pomagamo, pri prodaji pa je vsak zase.
- Ali boste letos sodelovali na barjanskih tržnicah?
Da, le na Dnevu borovnic. Ostali, prevsem jesenski sejmi so prepozno – takrat borovnic ni več…
- Katere so tri dobre značilnosti pridelovanja na barju?
Tla, kisla zemlja (pH) in vlažnost. Seveda to velja za borovnice.
- Katere so tri ovire za razvoj pridelovanja?
V prvi vrsti je to bolezen cvetna monilija, ki uničuje grmičke. Mogoče še omemba neočiščenih jarkov, kar dviga nivo vode.
- Ali po vaši oceni obstaja za barje značilno kmetijstvo?
Ja, to je živinoreja – jo je največ. V borovniški kotlini poljedelstva ni – vsak prideluje le za lastne potrebe.
- Kateri pridelki so značilni za borovniško barje?
Koruza in, skozi naše oči, borovnice. Drugače pa je barje najbolj namenjeno paši.
- Se strinjate, da se z obdelovanjem ustvarja tudi značilna podoba kulturne krajine?
Da, sigurno. Drugače bi se vse pričelo zaraščati.
S prijetno družbo je borovnice prebiral in izpraševal: Žiga Munda
![Prodaja ameriških borovnic](/Data/Sites/1/ljubljanščevi/dsc_0543.jpg)
![Kmetija Pri Ljubljanščevih](/Data/Sites/1/ljubljanščevi/dsc_0546.jpg)
![Prebiranje borovnic](/Data/Sites/1/ljubljanščevi/dsc_0531.jpg)
![borovnice! Slastni sadeži...](/Data/Sites/1/ljubljanščevi/dsc_0529.jpg)
![Marija Suhadolnik](/Data/Sites/1/ljubljanščevi/dsc_0535.jpg)