Na delavnici Kmetijstvo na Ljubljanskem barju na Igu je sodelovala tudi Marija Suhadolnik, ki skupaj z družino prideluje ameriške borovnice.
Na kmetiji Pri Ljubljanščevih, kot se “po domače” reče se ukvarjajo izključno z borovnicami. Ker je gojenje borovnic specifična panoga, kjer je delo potrebno skozi celo leto in ga ni mogoče opraviti strojno, je tudi njihov pristop in vedenje raslo skozi leta – ne gospodar, ne gospodarica nimata kmetijske izobrazbe, a veliko znanja.
Čeprav smo sredi polne sezone dehtečih sadežev in je dela največ, si je ga. Marija prijazno vzela čas in odgovorila na nekaj naših vprašanj…
Pridelujemo borovnice, na barju, po borovniško “na mahu”, v bližini Bistre.
- Je zemlja vaša, bi jo potrebovali več, bi jo želeli najeti?
Večji del je naš, a imamo tudi najeto. Potrebovali? Da, če bi imeli kakšno roko več pri hiši…
Da, sedaj se – v letih smo postavili ustaljeno prakso in urejeno prodajo.
- Ali pridelovanje priporočate?
Da in ne! Če so finance in znanje, potem da, drugače raje ne…
- Bi vaše pridelovanje še razvili, če bi videli, da se pridelki in proizvodi dobro prodajajo?
Da, bi – a se takoj pojavi vprašanje delovne sile.
- Kako tržite svoje pridelke?
Večinoma prodajamo doma. Tekom 15 let se je vzpostavila “blagovna znamka” in mreža odjemalcev – poleg tega 2krat tedensko peljemo v razvoz. Predvsem pa gre za ustno izročilo – to največ pripomore.
- Vas zanima povezovanje z drugimi pridelovalci?
Dejansko povezave že obstajajo. Pridelujemo praktično na isti lokaciji, tako da se poznamo in si pomagamo. Pri pridelavi si pomagamo, pri prodaji pa je vsak zase.
- Ali boste letos sodelovali na barjanskih tržnicah?
Da, le na Dnevu borovnic. Ostali, prevsem jesenski sejmi so prepozno – takrat borovnic ni več…
- Katere so tri dobre značilnosti pridelovanja na barju?
Tla, kisla zemlja (pH) in vlažnost. Seveda to velja za borovnice.
- Katere so tri ovire za razvoj pridelovanja?
V prvi vrsti je to bolezen cvetna monilija, ki uničuje grmičke. Mogoče še omemba neočiščenih jarkov, kar dviga nivo vode.
- Ali po vaši oceni obstaja za barje značilno kmetijstvo?
Ja, to je živinoreja – jo je največ. V borovniški kotlini poljedelstva ni – vsak prideluje le za lastne potrebe.
- Kateri pridelki so značilni za borovniško barje?
Koruza in, skozi naše oči, borovnice. Drugače pa je barje najbolj namenjeno paši.
- Se strinjate, da se z obdelovanjem ustvarja tudi značilna podoba kulturne krajine?
Da, sigurno. Drugače bi se vse pričelo zaraščati.
S prijetno družbo je borovnice prebiral in izpraševal: Žiga Munda